[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: [Bacula-devel] 2.4.1 not releasing tapes


Shad L. Lords wrote:
> Here is the relevant part of status storage from bconsole:
> 
> Device status:
> Autochanger "SL-10K" with devices:
>     "SL-10K-Drive1" (/dev/nst0)
>     "SL-10K-Drive2" (/dev/nst1)
> Device "SL-10K-Drive1" (/dev/nst0) is not open.
>      Drive 0 is not loaded.
> Device "SL-10K-Drive2" (/dev/nst1) is not open.
>      Drive 1 is not loaded.
> ====
> 
> In Use Volume status:
> MA3004 on device "SL-10K-Drive2" (/dev/nst1)
>      Reader=0 writers=0 devres=0 volinuse=0
> WA3003 on device "SL-10K-Drive2" (/dev/nst1)
>      Reader=0 writers=0 devres=0 volinuse=0

It appears this issue still exists in 2.4.2.  I've just run into a 
situation similar.  Before it just used to mark the tape as in use but 
the backup would complete.  This time however it blocked the backup. 
Here is the output I've currently got:

Device status:
Autochanger "Scalar-100" with devices:
    "Scalar-100-Drive1" (/dev/nst0)
    "Scalar-100-Drive2" (/dev/nst1)
    "Scalar-100-Drive3" (/dev/nst2)
    "Scalar-100-Drive4" (/dev/nst3)
Device "Scalar-100-Drive1" (/dev/nst0) is mounted with:
     Volume:      DA2019
     Pool:        Daily
     Media type:  AIT-2
     Slot 59 is loaded in drive 0.
     Total Bytes=22,594,424,832 Blocks=350,235 Bytes/block=64,512
     Positioned at File=24 Block=0
Device "Scalar-100-Drive2" (/dev/nst1) is not open.
     Drive 1 is not loaded.
Device "Scalar-100-Drive3" (/dev/nst2) is mounted with:
     Volume:      DA3007
     Pool:        Daily
     Media type:  AIT-3
     Device is BLOCKED waiting for mount of volume "DA3007",
        Pool:        Daily
        Media type:  AIT-3
     Slot 8 is loaded in drive 2.
     Total Bytes Read=0 Blocks Read=0 Bytes/block=0
     Positioned at File=0 Block=0
Device "Scalar-100-Drive4" (/dev/nst3) is not open.
     Device is BLOCKED waiting for mount of volume "DA3008",
        Pool:        Daily
        Media type:  AIT-3
     Drive 3 status unknown.
====

Used Volume status:
DA2019 on device "Scalar-100-Drive1" (/dev/nst0)
     Reader=0 writers=0 devres=0 volinuse=0
DA3007 on device "Scalar-100-Drive4" (/dev/nst3)
     Reader=0 writers=0 devres=1 volinuse=1
DA3008 on device "Scalar-100-Drive4" (/dev/nst3)
     Reader=0 writers=0 devres=1 volinuse=1
====

The interesting thing is that DA3008 is in slot 8.  Drive3 (nst2) says 
DA3007 is in the drive but it is blocking waiting for that same tape. 
It also mentions that slot 8 is loaded but that is wrong.  Slot 7 is 
loaded.  I've visually verified that DA3007 is in drive 3.  I'm still 
trying to get a debugging log for you.

-Shad

-------------------------------------------------------------------------
This SF.Net email is sponsored by the Moblin Your Move Developer's challenge
Build the coolest Linux based applications with Moblin SDK & win great prizes
Grand prize is a trip for two to an Open Source event anywhere in the world
http://moblin-contest.org/redirect.php?banner_id=100&url=/
_______________________________________________
Bacula-devel mailing list
Bacula-devel@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/bacula-devel


This mailing list archive is a service of Copilotco.